Tlf. 29 857 858 - følg os på      

Aarhus Murer & Tømrerforretning støtter den lokale kunst

Hans Krull & Peter Birk

Hans Krull - “Man Skulle Tage i Skoven i Dag og Lege Kunstner”

Vi har snakket med lokale kunstner Hans Krull om hans nyeste projekt, hvor han og kunstneren Peter Birk endnu en gang skal samarbejde om et større kunstnerisk projekt. Denne gang skabes kunsten i Lystrup, hvor Martin Lægdsmand, daglig leder af Aarhus Murer & Tømrerforretning, gerne vil være en del af processen.

 

“En kniv bliver jo ikke skarp uden at have en sten at slibe sig imod” 

Hvad vil det sige at lave kunst i dag, i en tid hvor både sexism og corona overstrømmes dagligt i de danske medier, og verden på mange måder har været nødt til at tage en pause for en kaotisk hverdag i en kritisk situation? Krull virker ikke til at være urolig: “Jeg er heldig. Solen skinner, jeg er stadig i live, og det virker til, at folk vil købe det lort jeg laver” lyder det fra ham mens han viser sit seneste projekt; tre store malerier i blå nuancer og kroppe med påmalet badehætter, som skal hænges op i Lystrups nye svømme- og aktivitetscenter. Svømme- og aktivitetscentret har fået grønt lys til at blive bygget i Lystrup i 2021 og skal være et nyt samlingspunkt for mange af de lokale beboere. Det mener Aarhus Murer & Tømrerforretning er et stærkt projekt, der kan skabe større sammenhold i deres lokalsamfund i Lystrup.

Hans Krull, ejer af Café Under Masken, og Peter Birk, kunstner og ejer af aarhusianske Galleri Grisk,  arbejdede for første gang sammen for lidt over et års tid siden, da de sammen lavede kunst til Aarhus Street Art Festival. “Jeg går meget op i at arbejde sammen med andre”, fortæller Krull, “ligesom rockmusikere”. Hertil fortæller han om hvorfor dette specifikke samarbejde fungerer så godt. Birk og Krull har meget forskellige temperamenter og arbejder på meget forskellige måder. Men dette ser Krull udelukkende som en god ting, da deres forskellige stilarter kun gør dem dygtigere, da modsætninger giver et godt spil i den kunstneriske proces.

 

“Det er vigtigt at bevare nysgerrigheden”

Krull har malet siden han var barn, men i dag er de små ark skiftet ud med blandt andet store vægmalerier. Måske kender du “Mågekysset” på Fiskergade i Aarhus? De to store Bronzestatuer ved indgangen til Hotel Royal? 

Endnu en gang kommer Krulls kunst Aarhus til gode, men denne gang er det helt lokalt i Lystrup, hvor Krull også bor. “Lystrup er eksotisk, lige så eksotisk som Bali” fortæller han. Krull har brugt mange år i Bali, hvor han har et atelier. 

Krull ser ingen grund til at være bange. Kunstneren skal have en social funktion, som fletter folk og samfundsdebatten sammen, men dette betyder ikke, at han ikke kan slappe af og give sig hen til processen. “Da min søn gik i skole spurgte en af hans lærere hvad hans far arbejdede med. Dertil svarede min søn: “mine forældre leger bare””. Krull elsker den kommentar. “ Den intellektuelle verden er røvkedelig, så derfor er det vigtigt at bevare nysgerrigheden”. Derfor søger Krull altid nye udfordringer og nye formater i sin kunst. Han kan godt lide at arbejde i store dimensioner, og ser derfor projektet i Lystrup som det perfekte sted for ham og Brink at udfolde sig. 

 

“Man skal ikke lave business med folk man ikke kan lide”

Så hvordan hænger kunst, Hans Krull og Aarhus Murer & Tømrerforretning sammen? Det er enkelt; man skal kun arbejde sammen med folk man kan lide. 

Aarhus Murer & Tømrerforretning sørger for at pudse væggen til vægmaleriet op, så Krull og Birk kan komme i gang til maleriet. Aarhus Murer & Tømrerforretning ønsker at bringe kunsten endnu tættere på beboerne i Lystrup, og ser samarbejdet med Hans Krull som den perfekte måde hvorpå de kan donere murerarbejdskraft, som kan komme hele byen til gode.

 - Skrevet af Augusta Mørkedal & Nanna Radmer, 2020